Sebevědomí

Abychom pochopili, jak nám mandala může pomoci se sebevědomím, musíme se podívat na to, co naše pozitivní a pevné sebevědomí utváří.

Co je zdravé sebevědomí?

Sebevědomí, nebo sebejistota vychází z našeho pozitivního náhledu sama na sebe. To, jak sami sebe vnímáme, závisí na tom, jak hodnotíme své schopnosti a úspěchy v porovnání s ostatními. Nutno dodat, že tato hodnocení nás samých bývají velmi často neobjetivní.

Naše sebedůvěra roste tam, kde máme pocit, že se nám daří, že se nám něco opravdu povedlo. Její základy jsou položeny již během prenatálního vývoje a budujeme si ji od prvních dnů na tomto světě.

Co je důležité pro zdravé sebevědomí?

  • Najít sebe sama.
  • Najít a pochopit své nadání.
  • Možnost a schopnost se svobodně rozhodnout.
  • Opravdové prožívání emocí.
  • Víra v sebe sama, v přírodu a její řád.
  • Víra ve svoji jedinečnost a své schopnosti.
  • Pocit seberealizace, sebeocenění a spokojenosti se sebou sama.

Zdravé sebevědomí je předpokladem pro úspěšný život. Budovat ho trvá roky, pošlapat a zničit ho můžeme během několika minut.

Jak mandala pomáhá?

Díky tvoření mandaly zažijete příjemný pocit seberealizace. Práce rukama, ačkoli se to nezdá, pomáhá harmonizovat tělo i duši. Vidíme, jak nám mandala vzniká pod rukama, můžeme si na ni sáhnout, můžeme k ní přivonět. Díky schopnostem naší mysli a správnou komunikací s naším tělem vytváříme z vlastních pocitů a myšlenek fyzickou hodnotu. Vytváříme mentální bytost a to sebou nese pocit spokojenosti sama se sebou.

Oceňte sami sebe, poděkujte si za to krásné, co jste vytvořili.

Nemáte na tvorbu mandaly čas? Nevadí, využijte již hotovou mandalu a ponořte se do krátké meditace. Ztište se, dívejte se na mandalu sebevědomí, kterou máte před sebou. Vnímejte tvar a barvu mandaly a za každý jediný si dosaďte vlastnost nebo věc, které si na sobě vážíte, ceníte, je vám milá a sympatická. Uvědomte si, co každá z těchto vlastností vyžaduje a co díky ní máte. Uvědomte si, co všechno můžete díky těmto vlastnostem vykonat. Soustřeďte se nejdříve na drobnosti – na „malé věci“ jako je úsměv, pohlazení, povzbuzení, radost. Přemýšlejte nad tím, jak spolu tyto vlastnosti souvisí.

Uvědomte si svůj dech a poděkujte sama sobě, že jsi si našla chvilku na to, abyste pečovala sama o sebe, o svoji duši. Mluvte o sobě hezky, hlavně sama před sebou.

Facebooktwitterpinterestmail

Napsat komentář